Många som går i pension vill fortsätta att arbeta. Den ökade livslängden i kombination med ett friskare åldrande bidrar till att fler fortfarande har lust att vara del av arbetslivet längre. Det går att kombinera pension och arbeta i den utsträckning som passar den enskilda.

En del företag specialiserar sig på att hyra ut seniorer för bland annat hushållsnära tjänster. Privatpersoner känner sig ofta tryggare med att anlita en person som har livserfarenhet. Det kan vara för att passa barn, städa och ta hand om hemmet eller trädgården. På så sätt går det även att kombinera en hobby med arbete.

Att sköta trädgården och blommor åt privatpersoner

Många som arbetar har inte tid att ta hand om sin trädgård eller ge sina krukväxter den omsorg de behöver. Växter som inte får den skötsel de behöver kan bland annat drabbas av skadedjur. En del som bestämmer sig för att hyra seniorer behöver experter på växter.

Det kan vara bland annat att bli av med den envisa sorgmyggan, eller blomflugan som den även kallas. Då kan bekämpningsmedlet Nemablom lösa problemet. Nemablom är skonsamt och går att använda direkt i blomkrukan. Fördelen med Nemablom är att det är helt naturligt, vilket många uppdragsgivare uppskattar.

Andra uppgifter kan vara att plantera och byta ut trista växter eller att klippa gräs. Det finns ofta många uppdrag som kan matcha kunskap och intresse. Oavsett om det är ekologisk odling eller bara hjälpa andra att ha fint hemma.

Andra hushållsnära tjänster

När privatpersoner anlitar seniorer genom exempelvis ett företag går det att använda RUT- och ROT avdraget. Det finns många hushållsnära tjänster som omfattas, vilket gör det förmånligt för många. Under år 2021 höjdes även beloppet för avdrag för olika tjänster. För den som vill arbeta extra innebär det att det finns ett större utbud med olika typer av uppdrag.

En del som har fritidshus behöver exempelvis hjälp med tillsyn. Det kan innebära att sköta om fritidsbostaden under året på olika sätt. Andra uppgifter kan vara att ta hand om posten när någon åker iväg för att minska risken för inbrott på semestern. Det kan även vara att bara se till att spola i kranar och toaletter. Även här kan det ingå att ta hand om blommor och växter.

En del personer föredrar även att låta seniorer ta hand om barnpassning. Många som har arbetat som pedagoger eller har lång erfarenhet av att arbeta med barn tycker det är en rolig uppgift. I stället för att ta hand om en hel skolklass blir det mer personlig relation. Stämmer personkemin blir det riktigt roligt.