Att på något sätt arbeta som pensionär är en ur ekonomiska aspekter bra sak att göra. Som pensionär har du avsevärt sänkta skatter och avgifter för socialförsäkringen jämfört med en yngre medarbetare, vilket gör att du kan få ut betydligt mycket mer än du tror av att bara jobba några timmar i veckan. Det är helt enkelt ett bra sätt att dryga ut pensionen på, och kunna sätta lite guldkant på vardagen.

Om du dessutom kan lösa ditt arbete genom att driva eget företag blir det om möjligt ännu bättre. För då får du dessutom möjlighet att själv styra hur du vill jobba, och i stor utsträckning också styra hur du vill ta ut dina pengar. Eftersom pension inte är inkomstprövad så kan du jobba precis hur mycket du vill.

Hur gör jag?

Som senior sitter du ofta på en hel del kunskap som fortfarande är eftertraktad. Du som har varit yrkesverksam länge har dessutom i de flesta fall ett stort kontaktnät som du kan utnyttja för att sälja dig själv. Det vanliga är givetvis att starta någon form av konsultverksamhet inom det yrke du hade innan du pensionerades. Ofta är det en fördel för andra företag att ta in äldre på det sättet, eftersom de inte är lika krävande och kan komma att lämna ett uppdrag på timme för ett heltidsjobb. Men du kan också starta företag inom vad som helst. Ytterligare en fördel är att du inte nödvändigtvis behöver ha några vinstkrav, eftersom din försörjning redan är tryggad. Det är alltså perfekt att sadla om och testa att kommersialisera din hobby nu.

Som pensionärsföretagare kan det vara extra skönt att automatisera eller leja ut den mesta administrationen. Så skaffa en bra revisor så att du kan göra det som är kul istället för att pyssla med bokföringen. Det är också klokt att skaffa ett riktigt bra avtalshanteringssystem i firman så att du inte jobbar gratis. Använd det till att hålla koll på vad du och dina kunder kommit överens om. Det kan om inte annat vara skönt att kunna öppna ett avtal direkt i mobilen och säga att ”nej, jag behöver bara jobba fyra timmar i veckan”. På samma sätt är det smart att låta en extern aktör sköta alla fakturor och liknande så att du ska slippa brottas med det.

Vilken företagstyp passar bäst för äldre?

Om möjligt rekommenderar vi att du som är pensionär startar ett aktiebolag. Det är skattemässigt mest förmånligt för de flesta, men det gör samtidigt att du inte behöver ta ut mer pengar än vad du vill i lön. Om du har någon annan företagsform så sätts bokslutet i slutet på året och du skattar på resultatet som vanlig lön. Har du ett aktiebolag kan du antingen bunkra upp för att kunna lämna vidare företaget i arv. Eller så kan du blanda aktieutdelning och löneuttag, vilket är mest förmånligt. Särskilt om du jobbar relativt mycket per år. För mindre summor, om du bara tjänar några tusen i månaden, kan dock en enskild firma vara enklare att administrera.