Många pensionärer väljer idag att stanna kvar i arbetslivet även efter att de har fyllt 65, men de flesta gör det på egen hand, genom exempelvis bemanningsföretag eller ett eget företag, och inte via sin gamla arbetsgivare. Ett undantag från denna regel är dock vården, där allt fler pensionärer stannar kvar i sin anställning istället för att dra sig tillbaka. På Karolinska universitetssjukhuset har till exempel antalet anställda över 65 år fördubblats på fem år. Klas Östman, som är presschef på Karolinska, menar att det troligtvis beror på att många kliniker anstränger sig för att få framförallt sjuksköterskor att stanna kvar eller att komma tillbaka efter att de har gått i pension. De anstränger sig inte genom ekonomiska medel – Karolinska har nämligen inga särskilda förmåner eller erbjudanden till de sjuksköterskor som väljer att stanna kvar – men de uppmuntrar sköterskorna att stanna. Det beror på att det råder en stor generell brist på sjuksköterskor på Karolinska. När man inte får tag i tillräckligt många nya sjuksköterskor anstränger man sig helt enkelt för att behålla de man har. Det råder också brist på läkare inom vissa kategorier, till exempel patologer och barnneurologer. I dessa kategorier, där det finns så få som är kvalificerade, gör det stor skillnad för sjukhuset om bara en eller två läkare bestämmer sig för att stanna kvar istället för att gå i pension.surgery-79584_960_720

Det är dock inte helt problemfritt. Många ifrågasätter hur länge de arbetande pensionärerna kommer klara av att hålla den hårda takt som råder inom vården idag, trots all sin erfarenhet. Många arbetar också kvar inte för att de själva vill, utan för att de är tvingade till det, för att de hamnar under fattigdomsgränsen med sin pension annars. Ett exempel med en kirurg som gjorde ett stort fel under en operation och blev anmäld kan fungera som skräckexempel på att man inte kan jobba hur länge som helst.

En annan nackdel med att många äldre stannar kvar inom vården är att det kan vara svårt för de yngre och nyutexaminerade sjuksköterskor och läkare som faktiskt finns att slå sig in på arbetsmarknaden. Om du tillhör den yngre generationen, och letar efter ett jobb inom vården (eller en annan bransch, för den delen) kan ett bemanningsföretag hjälpa dig med det. Du hittar ett bemanningsföretag i Stockholm på Nextu.se.