Visst finns det många som längtar efter att gå i pension, men det finns också de som inte är riktigt beredda att släppa taget om arbetslivet när de fyllt 65. Det kan dock vara svårt att få en ny anställning när man kommit över pensionsåldern, eftersom många företag inte vill satsa på någon som kanske kommer att sluta jobba inom ett fåtal år. Därför är det tur både för de pensionärer som vill jobba och för de som vill dra nytta av deras erfarenhet att det finns särskilda arbetsförmedlingar för pensionärer.

Dessa arbetsförmedlingar fungerar på samma sätt som ett bemanningsföretag, men ett bemanningsföretag som endast anställer och hyr ut seniorer. En av de som varit involverad i dessa arbetsförmedlingar är äldreministern Maria Larsson, som bland annat invigde Veteranpoolen i Värnamo. Hon har också varit med då Pensionärspoolen öppnade i Stockholm. Pensionärspoolen är en arbetsförmedling för pensionärer som förutom i Stockholm också finns i Västra Götaland, Halland och Skåne.

För många av de pensionärer som anmäler sig till arbetsförmedlingarna är jobbet mycket mer än bara ett jobb och en lön (även om pengarna visserligen spelar in också). Ett jobb är ett sätt att behålla sociala kontakter och undvika den isolering som är så vanlig bland äldre i Sverige. Det är också ett sätt att skapa en meningsfull vardag för många, och känna att man betyder något och att man har en uppgift att fylla.

Det är dock inte bara pensionärerna själva som tjänar på att jobba efter pensionsåldern, utan även samhället. I sitt invigningstal av det nya bemanningsföretaget Pensionärspoolen uttryckte Maria Larsson detta som att ”det är bra för Sverige, bra för er själva och bra för kunderna”.hands-981400_960_720

Om du arbetar för att en liknande arbetsförmedling eller ett bemanningsföretag för äldre ska startas i ditt område, och vill uttrycka din åsikt i frågan på en t-shirt, kan du enkelt beställa en t-shirt med tryck på Medtryck.com. Kanske kan du på det sättet uppmärksamma fler på frågan.

Men även de pensionärer som väljer att jobba lite längre vet att njuta av ålderns höst. De flesta verkar vara inställda på att bara jobba några dagar i veckan, och en av pensionärerna på invigningen av Pensionärspoolen menar att han tycker om friheten att också kunna tacka nej till ett jobb som inte passar.