Det sägs ofta att arbetsmarknaden hör till de yngre generationerna och att äldre människor vid något tillfälle måste stiga åt sidan för att ge rum. Den unga människans ambitioner och lust att lyckas vägs över den äldre människans begåvningar och det är många seniorer som ser sig förbisedda. Vem har inte hört talas om hur en trofast anställd körs om i karriärstegen av yngre kollegor som anses hungriga och med en fantastisk framtid inom företaget.

Riktigt så enkelt är det dock inte! För dem som är på väg att starta ett eget företag och i kalkylerna och förberedelserna till detta, som till exempel att ta ett lämpligt lån till sitt företag så kan det låta befängt att vända sig till den äldre arbetskraften, men faktum är att det finns många

fördelar med att anställa seniorer som bland annat har erfarenhet och punktlighet. Bara för att man har kommit upp i en viss ålder så innebär det inte att man blivit långsam eller korkad, utan tvärtom kan man bidra med en grundlighet och ett kunnande som en yngre ännu inte kan erbjuda. Några andra viktiga fördelar är:

  • Organisationsförmåga – många äldre har lärt sig mycket väl hur man bäst organiserar både det fysiska rummet och sin tid.
  • Social intelligens – har man varit med om mycket i livet så kan man både bidra med bra råd men också förstående. Äldre människor är ofta goda lyssnare!
  • Mogenhet. Där en yngre människa kanske är mer impulsiv och lite hetsig kan en äldre människa väga emot med ett lugnare och mer genomtänkt agerande.

Vill inte sluta arbeta

På arbetsmarknaden finns det idag en hel del jobb för äldre där man ser till att utnyttja alla fördelar med att vara en äldre arbetsför människa. Här finns också en hel del vikariat, vilket ofta passar perfekt för pensionärer som inte vill jobba heltid men som heller inte vill lämna arbetsmarknaden helt. Undersökningar har visat att många äldre inte vill sluta arbeta då de finner mening och tillfredsställelse i att jobba. Detta handlar lika mycket om den personliga önskan att känna sig behövd som stimulansen som ett arbete innebär. Efter ett långt liv på arbetsmarknaden kan det kännas tom och tråkigt att inte ha något att göra om dagarna.

Ekonomiskt fördelaktigt

Förutom den sociala aspekten liksom den erfarenhet och förmåga som en senior kan ha att erbjuda, finns det också ekonomiska fördelar för arbetsgivaren med att anställa en äldre människa. En sådan har att göra med beskattningen, då en människa över 65 får ut mer av sin lön än till exempel en 40-åring som fortfarande skattar fullt. Som arbetsgivare kan man alltså betala lika mycket till en äldre person, som därmed får mer pengar i fickan. Tala om en win-win situation!